Energetski certifikat je rezultat složenih proračuna kojima se na stotine veličina koja energetski definiraju neku zgradu svode na jednu jedinu veličinu- energetski razred.  Sličan postupak prolazili smo svi u školi: diktati, testovi, domaće i školske zadaće, zalaganje, izlaganja, plakati… sve se to na kraju “izvagalo” u samo jednu, jedinu zaključnu ocjenu.

Neke veličine, koje utječu na potrošnju i korištenje energije, a time i na energetski razred:

 • Materijali za toplinsku izolaciju u zidovima, podovima, krovovima, u kojoj debljini…

 • Prozori- koji je materijal okvira, koliko stakala i brtvi, zaštita od sunca…

 • Orijentacija- sjever ili jug.  Zasjenjenje susjednih zgrada ili vegetacije.

 • Učinkovitost sustava grijanja, hlađenja, pripreme potrošne tople vode.  Učinkovitost rasvjete.

Zanimljivo je navesti neke elemente, koji zasigurno utječu na vrijednost nekretnine i njenu atraktivnost, ali nikako ne utječu na energetski certifikat:

 • Inox ograde.  Dizajnerska keramika.  Parketi od egzotičnog drva.

 • Rolete se podižu motorom.  Grijanje se može uključiti putem aplikacije na mobitelu.

 • Lokacija 50 metara od glavnog gradskog trga.  Prvi red do mora.

 • Kuću je projektirao profesor s arhitektonskog fakulteta.

U energetski razred (za sada) nisu ugrađeni ni neki drugi elementi, a koji značajno utječu na ekologiju i održivost:

 • Materijali / proizvodi – potiču li recikliranje, održivost, lokalno gospodarstvo?

 • Koristi li se kišnica?  Pročišćava li se otpadna voda i ponovno koristi?

 • Kakva je zvučna izolacija?

 • Inovativni dizajn.  Dizajn koji čini boravak ugodnijim.

Nakon što se energetskim pregledom utvrde sve potrebne veličine, one se unesu u računalni program, koji složenim proračunom izračunava potrošnju energije.  Potrošnja energije za grijanje po svakom m2 neto površine određuje energetski razred zgrade.  Npr. za energetski razred “B”, godišnja potreba za energijom za grijanje po svakom m2 mora biti ispod 50 kWh, za za “C” razred ispod 100 kWh.

Skica:

Određivanje energetskog certifikata prema energiji za grijanje.

Zanimljivo je da obiteljska kuća, novogradnja u kontinentalnom dijelu Hrvatske, s 12cm izolacije u zidovima, 10cm u podu, 20cm u krovu, kvalitetnom stolarijom ima u pravilu energetski razred (po specifičnoj toplinskoj energiji za grijanje) “C”.  Stan izoliran na identičan način, često će imati energetski razred “B”.  Razlog je jednostavan: stan ima manje toplinske gubitke, jer ima ponekad i samo jedan ili dva vanjska zida, a ostalo su konstrukcije prema drugim (grijanim) stanovima.

Koliko je onda izolacije potrebno staviti za A+ energetski razred?  Često čujemo to pitanje, ali nije sve u izolaciji.  Za energetske razrede A ili A+ potrebno je, osim toplinske izolacije, izvesti napredne strojarske sustave ventilacije s rekuperacijom otpadne topline.

Ovakav način određivanja energetskog razreda bio je jedini način sve do 1. listopada 2017.  Nije službeno ime, ali radi jednostavnosti ćemo taj, stari način izračuna nazvati “Energetski certifikat 1.0”.  Od tog datuma zgrade dobivaju dva energetska razreda (“Energetski certifikat 2.0”):

 • prvi za grijanje, kao i do tada
 • drugi za primarnu energiju (više o primarnoj energiji u sljedećem nastavku, za sada ćemo navesti samo to da primarna energija nastoji razlikovati “čiste/obnovljive” od “nečistih/neobnovljivih” izvora energije i to odgovarajuće vrednovati)

Moguće je da Zgrada bude po kriteriju grijanja u npr. “C” energetskom razredu, a po kriteriju primarne energije u “A” ili “E” energetskom razredu, ovisno o energentu!

Kako izgleda energetski certifikat?  Prepoznatljiv je po svojoj prvoj stranici:

Izgled energetskog certifikata prije 1.10.2017.

Energetski certifikat do 1.10.2017.  Nazovimo ga Energetski certifikat 1.0

Izgled energetskog certifikata nakon 1.10.2017.

Energetski certifikat nakon 1.10.2017.  Nazovimo ga Energetski certifikat 2.0

Želite saznati još nešto o energetskom certificiranju?  Zašto ne biste pročitali još jedan naš članak, dostupan na poveznici ovdje.