Project Description

Stogodišnjakinja za obnovu

Zgrada građena oko 1900. godine proživjela je život sličan stotinama drugih zgrada: osim nužnih obnova crijepa i zamjene dijela dotrajalih prozora, nikad nije sustavno obnavljana.  Kako je na većem dijelu dvorišnih fasada žbuka posve otpala, stanari su odlučili iskoristiti model sufinanciranja Grada Zagreba i obnoviti fasadu.

Energetskim pregledom utvrđene su i mjere energetske obnove zgrade.  Ekonomsko opravdani potencijal za uštede energije postoji na stražnjoj fasadi, stropu prema podrumu i tavanu, te zamjeni vanjske stolarije.  Osim poboljšanja na ovojnici zgrade, predložene su mjere poboljšanja energetske učinkovitosti i na sustavu grijanja i hlađenja, te na rasvjeti.

Predloženim mjerama izračunata je ušteda na energentima za grijanje od 31%, a investicija se vraća za 22 godine.  Uzevši u obzir sufinanciranje, povrat investicije skraćuje se na skoro polovicu.  Uštede na energentima nisu jedine koristi koje očekuju stanare.  Prednosti obnove:

  • Niže režije, zbog manjih toplinskih gubitaka

  • Veći komfor boravka, jer vanjski zidovi nisu toliko hladni kao prije

  • Obnova povećava vrijednost nekretnine

  • Suvremena stolarija, osim povoljnijih toplinskih svojstava, nudi i značajno bolju zaštitu od buke, što je osobito korisno u užem centru gradova

O projektu

DATUM

2017.

NARUČITELJ

Skupina suvlasnika

VRSTA PROJEKTA

Energetski certifikat

POVRŠINA

1.150 m2

SURADNICI

Krešimir Balić, strojarske instalacije
Igor Fink, elektro instalacije

Galerija

Klijenti o nama

Radite na projektu sličnom našemu?

To je dobro, znači da imamo dodirne točke, da smo prolazili kroz slične stvari i da ćemo znati o čemu pričate.

POŠALJI UPIT