Energetska učinkovitost i energetska obnova

Energetska učinkovitost je odgovor kojeg arhitektura daje na pitanja održivog razvoja.  Emisija stakleničkih plinova, klimatske promjene, iscrpljene zalihe fosilnih goriva, kao i posljedice koje takvo ponašanje ostavlja na tlo, zrak i mora, sve su to teme koje ne poznaju državne granice i zbog toga su uspjele povezati čitav svijet.

Osim dugoročnih tema, energetska učinkovitost rješava i niz problema čiji se učinci mogu prepoznati i u puno kraćim rokovima.  Baš zahvaljujući konkretnim i mjerljivim učincima energetska učinkovitost u zgradarstvu ima mnoge pobornike.  Mnogima nam je teško shvatiti što to zapravo znači povećanje prosječne temperature u idućih npr. 50 godina, ali vrlo ćemo dobro razumijeti razliku koju zimi donose prozori koji dobro brtve ili uglovi sobe bez plijesni.

Naše područje zanimanja su upravo takvi, mjerljivi, praktični i ekonomski opravdani zahvati na novogradnjama ili rekonstrukcijama zgrada.

Ukratko

  • Ušteda na računima za režije

  • Veći komfor korištenja prostora

  • Briga za okoliš

Naš pristup

  • Savjetovanje prije, u tijeku i nakon izrade projekta

  • Energetski pregled i snimak postojećeg stanja

  • Projekt s opisima, proračunima, nacrtima i troškovnikom

  • Pomoć s dokumentacijom potrebnom za sufinanciranje

  • Nadzor nad izvođenjem

Što to znači u praksi?

Ne smijemo zaboraviti da…

…najvažnija mjera u povećanju energetske učinkovitosti jest savjesno ponašanje korisnika…

…jer svaka promjena počinje iznutra!  S tom spoznajom kao temeljem možemo dalje razmišljati kakve zahvate na zgrade predvidjeti, da bi energetska učinkovitost imala puni smisao.  Od svih načina kako povećati energetsku učinkovitost zgrade, mi smo posvetili onim “krupnijima”, za koje se preporuča imati stručnu osobu kao savjetnika.

Najčešće korisnici razmišljaju o izvedbi toplinske izolacije vanjskog zida ili krova, te o zamjeni vanjske stolarije.  Za te mjere lakše se odlučiti ako ionako postoji potreba da se konstrukcija obnovi, npr. ako je stolarija dotrajala.  Mogućnost da te radove sufinanciraju državne ili gradske ustanove, dodatni je argument za takve radove.

Fasada se energetski obnavlja izvedbom sustava “kontaktne fasade”, u kojem se 12 – 15cm stiropora ili mineralne vune pričvršćuju s vanjske strane zida, te se preko njih izvodi zaštitni sloj.  Za stolariju postoji veći broj varijacija, ovisno o materijalu i izvedbi okvira, ostakljenju, brtvama, roletama, načinu montaže…

Iako su ovi radovi kod nas vrlo uobičajeni i postoji mnogo izvođača koji se njima bave, za njih se dobro posavjetovati sa stručnjakom.  Često se, naime, dogodi da problemi (najčešće s vlagom i plijesni) počnu tek nakon izvedbe (npr. zamjene stolarije).

Idući niz mjera obuhvaća radove na sustavu grijanja.  U pravilu se nastoji pobjeći od skupih energenata, kao što je loživo ulje.  Električna energija je poželjna samo ako služi za pogon dizalice topline.  Značajna poboljšanja sustava grijanja na plin moguća su ugradnjom kotla kondenzacijske tehnologije, koja iz dima uspjeva “iscijediti i zadnju kap topline”.  Pravo proljeće proživljava drvo kao izvor energije, zbog obnovljivosti.  Osobito je to uočljivo nakon što je drvo u peletima zaobišlo većinu nepraktičnosti koje loženje drvima nosi.  Isto vrijedi i za solarnu tehnologiju, čiji su paneli iz godine u godinu sve učinkovitiji.

Treba voditi računa o tome da svakoj situaciji treba pristupiti individualno.  Posve je moguće da se neće iskoristiti puni potencijal jedne mjere, ukoliko se ne izvede u kombinaciji s nekom drugom mjerom.  Za takve situacije imate nas!

U sklopu našeg projekta nudimo Vam i troškovnik.  Istina je da će Vam izvođači, često i besplatno, izraditi troškovnik za radove koje Vam nude.  Međutim, ako o troškovniku razmišljate kao o pravnom ugovoru između Vas i izvođača, gdje će se detaljno opisati kojim materijalima, tehnologijama i kojoj debljini i kvaliteti će se radovi izvoditi, onda će Vam itekako biti stalo da takav “ugovor” sastavlja stručna osoba koja radi za Vaš interes.

Naši projekti energetske obnove

Tražite konkretnu informaciju?

Rado ćemo Vam i u kratkom vremenu odgovoriti!