Energetski certifikat

Energetski certifikat završni je dokument i rezultat energetskog pregleda zgrade.  Temeljem računalnog modela zgrade, izračunavaju se njene energetske potrebe i svrstava ju u jedan od osam energetskih razreda.

Može se reći da se oni podaci o zgradi koji utječu na potrošnju energije stavljaju na “vagu”.  Složenim proračunom svi ti podaci se “ogole”, dok ne ostane samo jedna jedina brojka, koja se kasnije zamijeni slovom, tj. energetskim razredom- od A+ do G.

Energetski certifikat ne govori je li zgrada građena skupim ili jeftinim materijalima, jesu li sobe komforne i logično raspoređene i kolika je cijena kvadrata zgrade.  Energetski certifikat, kako mu i ime kaže, govori samo o energiji i njenoj potrošnji.

Energetsko certificiranje značajno je pridonijelo povećanju svijesti o učincima koje zgradarstvo ima na okoliš.  Cilj je smanjenje potrošnje energenata i time emisije stakleničkih plinova, ali i financijske uštede.

Uz energetski certifikat obavezno se izrađuje “izvješće o provedenom energetskom pregledu”, koje sadrži sve ulazne podatke, koji su sudjelovali u izradi certifikata, pa je tako moguće dobiti uvid koliko je sam certifikat pouzdan.

Ukratko

  • 8 energetskih razreda: od A+ do G

  • Ovisi o karakteristikama oplošja, orijentaciji, namjeni, ugrađenim sustavima…

  • Energetski razred “C” = prosječna novogradnja

  • Energetski razred “A+” = dobro izolirana zgrada s naprednim strojarskim sustavima

  • Obavezan pri kupoprodaji ili iznajmljivanju, te za ishođenje uporabne dozvole

Naš pristup

  • Kratki rokovi izrade

  • Na energetski pregled izlaze ovlaštene i iskusne osobe

  • Diskrecija pri obilasku Vašeg prostora

  • Preporuke temeljene na proračunima i dokazima

Što to znači u praksi?

Izrada energetskog certifikata započinje skupljanjem dostupnih podataka.  Ako postoje projekti, mnogo informacija može se pronaći u njima.  Ako projekti ne postoje, podaci se rekonstruiraju prilikom energetskog pregleda.  Sastav npr. zidova moguće je prilično dobro odrediti prema namjeni, vremenu izgradnje, debljini konstrukcije, a kuckanjem prstima moguće je prepoznati beton, opeku ili stiropor.  Osim obodnih konstrukcija, uzimaju se podaci o sustavima grijanja i hlađenja, rasvjeti, kao i opremi koja se koristi u prostoru, a troši energiju.

Podatke je zatim potrebno obraditi u računalnom programu.

Računalno provedeni proračuni su velika pomoć, ali je važno znati ih ispravno interpretirati.  Ono što slijedi, zapravo je detektivski posao.  Primjerice, ukoliko se uoče odstupanja podataka dobijenih računski od podataka dobijenih iz računa za režije, to može značiti nekoliko stvari.  Moguće je da je npr. zima bila iznimno blaga ili oštra.  Moguće je da je prostor neko vrijeme bio nenastanjen ili da se temperirao samo dio prostorija.  Ali, moguće je i da sustav grijanja nije radio pravilno ili nije pravilno ugođen.  Nekada zaista nije jednostavno znati procijeniti u kojem smjeru tražiti odgovor, ali je to od iznimne važnosti za kvalitetu certifikata.

Svrha energetskog certifikata nije da popuni prazninu u ladici, nego da predloži ekonomski isplative mjere poboljšanja energetske učinkovitosti.  Nekad će energetski certifikat reći da je vrlo isplativo izolirati npr. strop prema tavanu i da će se takva investicija vratiti očekivano nakon npr. dvije godine.  Zatim će analizirati zamjenu vanjske stolarije i dati svoj sud o opravdanosti takvog zahvata.  Analizu će ponoviti i za ostale smislene stvari- sustav grijanja, potrošnju vode, rasvjetu…

Mjere koje predlaže certifikat su savjetodavne i nikako nisu obvezujuće.  Ipak, s obzirom da mjere daje ovlaštena i iskusna osoba, svaki vlasnik trebao bi barem dobro razmisliti o predloženim radovima.  Mnogima je upravo naš savjet bio traženi poticaj da se upuste u zahvat!

Klijenti se često žale da je energetski certifikat samo još jedan “papir”, kojeg su neplanirano morali platiti.  Shvaćamo to.  Zato na energetske preglede ne šaljemo studente ili osobe koje nemaju ovlaštenje Ministarstva za takve poslove.  Iskusni stručnjak s ovlaštenjem znat će prepoznati probleme i njihove uzroke, koji će promaknuti neiskusnom oku.  Zato na kraju posla možemo sjesti s Vama i popričati o Vašoj kući, stanu ili zgradi.  Možete od nas dobiti “drugo mišljenje” i poneku ideju.

Hitni postupak!

Kako naručiti energetski certifikat, koji će biti gotov još isti dan ili najkasnije u roku 24 sata?

Naši projekti energetskih pregleda

Tražite konkretnu informaciju?

Rado ćemo Vam i u kratkom vremenu odgovoriti!